top of page
Penceel zonder achtergrond 2.png

Nieuws & blog

Deadline! Compensatie transitievergoeding: 1 oktober!

Eerder dit jaar schreef ik over de Compensatieregeling Transitievergoeding, waarvan werkgevers vanaf 1 april van dit jaar gebruik kunnen maken (klik hier voor de blog van destijds!). Vanaf dat moment kunnen werkgevers namelijk bij het UWV compensatie aanvragen voor een transitievergoeding die zij betaald hebben aan een werknemer wiens dienstverband is beëindigd na 2 jaar ziekte. De termijn waarbinnen deze compensatie dient te worden aangevraagd verloopt echter (voor een aantal gevallen) op 1 oktober a.s. Reden dus voor actie!


Hoe zat het ook alweer?


De eerste 2 jaar van de arbeidsongeschiktheid geniet de werknemer ontslagbescherming en heeft hij in beginsel recht op doorbetaling van het loon. Nadat de werknemer langer dan 2 jaar ziek is, kan de werkgever bij het UWV een ontslagaanvraag indienen voor de werknemer. Indien de werkgever een ontslagvergunning van het UWV verkrijgt en de arbeidsovereenkomst met de werknemer dus mag beëindigen, heeft de werknemer meestal wel recht op uitbetaling van de transitievergoeding.


Lange tijd was het feit dat de werknemer recht had op een transitievergoeding, voor sommige werkgevers reden om het dienstverband "slapend" aan te houden. De werknemer bleef dan in dienst, maar verrichtte geen werk en kreeg dus geen loon. Werkgevers voorkwamen op die manier dat zij de transitievergoeding aan de werknemer moesten betalen.


Om te voorkomen dat werknemers lang in onzekerheid blijven en werkgevers te maken krijgen met hoge kosten (het loon tijdens de 2 ziektejaren én daarna nog de transitievergoeding) is de Regeling compensatie transitievergoeding in het leven geroepen. Met deze regeling kan de werkgever de betaalde transitievergoeding terug krijgen.


Zie voor de uitgebreide uitleg en precieze voorwaarden, mijn blog van eerder dit jaar.En nu?

De compensatieregeling geldt voor transitievergoedingen die op of na 1 juli 2015 zijn betaald. Daarbij geldt dat de compensatieregeling binnen zes maanden na betaling van de transitievergoeding moet worden aangevraagd. Voor zogenaamde "oude" gevallen (transitievergoedingen die voor inwerkingtreding op 1 april 2020 al betaald waren) geldt dat de compensatieregeling binnen zes maanden na 1 april 2020 moet worden aangevraagd. Deze compensaties kunnen dus t/m 30 september a.s. worden aangevraagd!


Werkgevers die dus tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020 een transitievergoeding hebben betaald aan een werknemer wiens dienstverband na 2 jaar ziekte is geëindigd, moeten dus snel worden!


Heb je vragen over deze regeling? Bel of mail mij dan gerust!

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page