top of page
Penceel zonder achtergrond 2.png

Nieuws & blog

Toestemming vragen aan je echtgenoot ouderwets? Think again!

Dacht je dat het ouderwets was dat de ene echtgenoot toestemming moet vragen aan de andere echtgenoot om een overeenkomst aan te gaan? Think again! Ook onder het moderne recht heb je voor het aangaan van sommige overeenkomsten de toestemming van je echtgenoot nodig. Hoe dat precies zit leg ik je graag uit.


De Nederlandse wet schrijft voor dat iemand die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft voor het aangaan van bepaalde overeenkomsten toestemming nodig heeft van zijn of haar echtgenoot. Het gaat dan om belangrijke of grote financiële overeenkomsten. Zo is toestemming bijvoorbeeld vereist voor het verkopen of verhuren van de echtelijke woning, het aangaan van een hypotheek en het verpanden van de inboedel, maar ook voor het doen van bovenmatige giften, het aangaan van een overeenkomst met koop op afbetaling of wanneer een van de echtgenoten zich borg stelt voor de verplichting van een derde (bijvoorbeeld huur). Dat zijn dus best wat overeenkomsten die in het dagelijkse verkeer voorkomen!


Dit zogenaamde ‘toestemmingsvereiste’ heeft de wetgever in het leven geroepen om het huwelijk en gezin te beschermen tegen verplichtingen met een groot financieel risico. Het maakt hierbij niet uit of sprake is van een huwelijk in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. In alle gevallen is toestemming vereist. Het wettelijk toestemmingsvereiste geldt niet voor samenwonenden, met of zonder samenlevingsovereenkomst.


Het geven van toestemming is vormvrij en mag dus ook mondeling gebeuren. Maar let op: ben jij een contract aangegaan met iemand die is getrouwd en kun je niet aantonen dat die partij toestemming had van zijn of haar echtgenoot? Dan kan de echtgenoot wiens toestemming niet gevraagd is of niet kan worden bewezen de rechtshandeling vernietigen. Dat betekent dat de handeling of overeenkomst niet meer bestaat!


Moraal van het verhaal: ga altijd goed na of jouw contractspartij getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft. Blijkt dat het geval? Zorg dan dat zijn of haar echtgenoot schriftelijk toestemming geeft voor de rechtshandeling. Dat voorkomt veel ellende in de toekomst!


Let op: dit artikel bevat een bondige weergave. Neem voor advies op maat altijd contact op!



97 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page