Werknemers opgelet! Ga je op vakantie naar een oranje gemarkeerd land en moet je daardoor na terugkomst 14 dagen in thuisquarantaine? Dan heb je mogelijk geen recht op loondoorbetaling tijdens deze quarantaine. Hoe zit dat? Ik leg het je uit!
Wettelijk kader
Sinds 1 januari 2020 geldt de hoofdregel: geen arbeid, toch loon, tenzij het niet-werken voor rekening en risico van de werknemer komt. Deze hoofdregel is vastgelegd in artikel 7:628 van het Burgerlijk Wetboek.
Recht op loondoorbetaling bestaat wél wanneer de arbeid bijvoorbeeld door ziekte, vorst of storing in bedrijfsprocessen niet kan worden verricht. Dit zijn géén risico's die voor rekening van de werknemer behoren te komen.
Géén recht op loondoorbetaling bestaat - zoals gezegd - indien de oorzaak van het niet kunnen verrichten van werkzaamheden voor rekening van de werknemer behoort te komen. Indien je op vakantie gaat naar een land dat vóór vertrek al oranje staat gemarkeerd op de veiligheidskaart, word je dringend geadviseerd om na terugkomst 14 dagen in quarantaine te gaan. De werkgever doet er bovendien ook verstandig aan de werknemer in deze periode te weigeren op de werkvloer, omdat de werkgever de plicht heeft te zorgen voor een veilige werkomgeving voor de overige werknemers. Indien de werknemer door die quarantaine geen werkzaamheden kan verrichten, is de werkgever niet gehouden tot doorbetaling van het loon. Op vakantie gaan naar een land dat vóór vertrek al oranje staat gemarkeerd, wetende dat je bij terugkomst 14 dagen in quarantaine moet en je daardoor je werkzaamheden niet kunt verrichten, wordt namelijk aangemerkt als een risico dat voor rekening van de werknemer behoort te komen.
Dit kan anders zijn, indien het voor de werknemer mogelijk is zijn werkzaamheden vanuit huis te verrichten. In dat geval bestaat mogelijk wél recht op loondoorbetaling.
Kleurcodes reisadviezen 12 augustus 2020.
TIP! Als werkgever doe je er verstandig aan om de werknemer voor zijn vertrek te wijzen op de risico's en hem aan te geven dat je niet wilt dat hij gaat. Een werkgever kan een werknemer echter niet verbieden de reis te maken.
Oranje en gele landen
Voor het recht op loondoorbetaling wordt onderscheid gemaakt tussen landen die oranje gemarkeerd zijn en landen die geel gemarkeerd zijn. Zoals hierboven beschreven, bestaat in beginsel géén recht op loondoorbetaling na terugkomst van een vakantie naar een oranje land. Dit is anders indien de werknemer naar een geel gemarkeerd land op vakantie gaat. Voor die landen geldt geen dringend advies tot quarantaine na terugkomst. Indien de werknemer na terugkomst besmet blijkt te zijn met het coronavirus en daardoor niet kan werken, heeft hij in beginsel wel recht op loondoorbetaling.
Verandert het reisadvies van het land tijdens het verblijf van geel naar oranje en moet de werknemer daardoor na terugkomst in thuisquarantaine? Dan heeft de werknemer in beginsel wel recht op loondoorbetaling tijdens quarantaine.
Updates
Op 15 augustus 2020 is voor negen nieuwe gebieden in België, Frankrijk en Spanje code oranje afgegeven, waaronder Brussel, Parijs en Madrid.
Conclusie
Werknemers: wees gewaarschuwd en houd de reisadviezen voor jouw beoogde bestemming nauw in de gaten! Zeker op plekken waar besmettingen snel oplopen, is de kans aannemelijk dat reisadviezen zullen wijzigen. Check dus altijd het reisadvies voor jouw beoogde vakantiebestemming via: www.nederlandwereldwijd.nl.
Comments