top of page
Penceel zonder achtergrond 2.png

Nieuws & blog

Foto van schrijverIris Cuijten

Mag werkgever werknemer verplichten zich te laten vaccineren?

Deze week zijn in Nederland de eerste coronavaccins gezet en daarmee rijst ook steeds vaker de vraag: "Mag een werkgever een werknemer verplichten zich te laten vaccineren? In dit blog geef ik je antwoord op die vraag en geef ik antwoord op een aantal andere veel gestelde werkgerelateerde vaccinatievragen.


Verplicht vaccineren

Alhoewel je je kunt indenken waarom een werkgever graag zou zien dat werknemers zich laten vaccineren (kans op ziekteverzuim en uitval op de werkvloer verkleinen), is het antwoord op de vraag uit de titel van dit blog kort en simpel: nee, dat mag een werkgever niet. Wanneer een werkgever een werknemer namelijk zou mogen verplichten een vaccin te nemen, zou dat een inbreuk zijn op de lichamelijke integriteit van de werknemer en dat is in strijd met de grondwet.


Uitsluiten van bepaalde werkzaamheden

De werkgever mag de werknemer dus niet verplichten zich te laten vaccineren. In sommige gevallen kan het wel/niet vaccineren echter wel een rol spelen op de werkvloer. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld werkt in een zorginstelling, met kwetsbare mensen, kan de werkgever (in sommige gevallen) wel bepalen dat de werknemer bepaald werk niet mag doen zonder vaccinatie.


Let op: wanneer dit beleid wordt toegepast, wordt feitelijk onderscheid gemaakt tussen werknemers en dat mag alleen als het onderscheid objectief gerechtvaardigd is en de middelen passend en noodzakelijk zijn. Overweeg je een dergelijke maatregel? Laat je dan goed voorlichten!

Loondoorbetaling niet-gevaccineerde werknemers

Een andere vraag die vaak wordt gesteld: "Moet een werkgever het loon van een werknemer, die zich niet heeft laten vaccineren en dan corona krijgt, doorbetalen? Ja, ook die medewerker heeft recht op loondoorbetaling tijdens ziekte. Het feit dat deze medewerker zich niet heeft laten vaccineren, maakt niet dat de werkgever de loondoorbetaling tijdens ziekte mag stoppen.


Is er echter sprake van verzuim doordat een werknemer naar een oranje gebied is afgereisd? Dan kunnen andere regels gelden. Lees daarover dit blog.


Vragen naar vaccinatie tijdens sollicitatie?

Je kunt je wellicht voorstellen dat sommige werkgevers graag willen weten welke medewerkers zijn gevaccineerd en of een potentiële nieuwe werknemer zich heeft laten vaccineren. Toch mag een werkgever dit niet vragen of bijhouden.


Het wel of niet laten inenten is namelijk medische informatie. Dit betekent allereerst dat een werkgever bij een sollicitatiegesprek niet mag vragen of de sollicitant zich heeft laten inenten of dat hij dat wel/niet van plan is. Daarnaast mag een werkgever medische informatie, waaronder het wel/niet vaccineren, niet vastleggen. Een werkgever mag dus geen overzicht bijhouden van wie zich wel heeft laten vaccineren en wie niet. Dit mag zelfs niet wanneer de werknemer daar toestemming voor geeft.


Conclusie

Alhoewel je je wellicht kunt indenken dat (sommige) werkgevers graag zouden zien dat hun werknemers zich laten vaccineren en graag zouden willen weten of (toekomstige) werknemers gevaccineerd zijn, zijn de mogelijkheden van de werkgever om dit af te dwingen zéér beperkt en dienen werkgevers daar erg voorzichtig mee om te springen.


Heb je vragen over jouw situatie? Wat wél mag en wat niet? Bel of mail mij dan en ik help je verder!

97 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page