top of page
Penceel zonder achtergrond 2.png

Nieuws & blog

Uitbreiding steunmaatregelen voor ondernemers!

Ondernemers die wegens de coronamaatregelen hun bedrijf moesten sluiten, hebben het zwaar en elke dag dat deze lockdown langer duurt, krijgen ze het zwaarder. Zoals tijdens de persconferentie over de verlenging van de lockdown al werd aangekondigd, heeft de overheid daarom het pakket aan steunmaatregelen uitgebreid. Deze uitbreiding geldt in elk geval voor het eerste en tweede kwartaal van 2021. Hieronder vind je de uitbreidingen op een rijtje:


NOW-regeling

Eerder kondigde de overheid aan dat de NOW regeling zou worden versoberd. De regeling zou per 1 januari 2021 worden afgebouwd, maar dat is nu van de baan. De NOW-vergoeding wordt nu zelfs verhoogd. Zo gaat de vergoeding namelijk van 80% van de loonsom naar 85% bij 100% omzetverlies.


Meer informatie over de uitgebreide NOW-regeling, vind je hier.


Aanvragen? De NOW-regeling voor de maanden januari, februari en maart kan vanaf 15 februari 2021 worden aangevraagd.


TVL-regeling

Net als de NOW-regeling, wordt ook de TVL-regeling uitgebreid. Eerder kende de TVL een subsidiepercentage dat met het omzetverlies mee steeg: bij 30% omzetverlies was het subsidiepercentage 50% en dat liep op naar 70% bij een omzetverlies van 100%. Na de uitbreiding bedraagt voor elke ondernemer met minimaal 30% omzetverlies het subsidiepercentage 85%.


Daarnaast is de TVL vanaf Q1 2021 opengesteld voor alle bedrijven in Nederland. Eerder konden alleen bedrijven met minder dan 250 werknemers een beroep doen. Het minimumsubsidiebedrag wordt verhoogd van € 750 naar €1.500 en het maximum van € 90.000 naar € 330.000 voor MKB met minder dan 250 werknemers en € 400.000 voor bedrijven met meer dan 250 werknemers.


Tot slot wordt ook de Voorraadsubsidie voor Gesloten Detailhandel (de eenmalige uitkering wegens "verspilde" voorraad) verlengd en zelfs verhoogd naar 21%, met een maximum van 200.000


Let op: deze wijziging is (waarschijnlijk) op het moment van aanvragen van de TVL Q1 nog niet actief. De aanvraag wordt dus beoordeeld op basis van "oude" percentages en later zal automatisch een nabetaling volgen.


Meer info over deze regeling vind je hier. Het aanvraagloket voor de TVL Q1 opent naar verwachting begin februari 2021.


Schematisch:


TOZO-3

Deze regeling is er voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp'ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering indien het inkomen van de ondernemer door de coronacrisis onder het sociaal minimum is gedaald. Eerder werd aangekondigd dat vanaf 1 oktober 2020 (en daarna 1 april 2021) de vermogenstoets zou worden toegepast bij de TOZO. Na de verlenging van de lockdown, is deze vermogenstoets van de baan. Dit betekent dat ook ondernemers die weliswaar vermogen hebben, maar qua inkomen onder het sociaal minimum komen, aanspraak kunnen maken op de TOZO-regeling.


Meer informatie over de TOZO-regeling, vind je hier.


Starters

Tot slot komt er een aparte subsidieregeling voor ondernemers die tussen 1 januari en 30 juni 2020 met hun onderneming zijn gestart. Deze regeling wordt nog uitgewerkt. Hierover later dus meer!


Een volledig overzicht van de (uitgebreide maatregelen) vind je hier.


Heb je vragen over jouw situatie of zie je door de bomen het bos niet meer? Schroom dan niet om te bellen of mailen!


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page