top of page
Penceel zonder achtergrond 2.png

Nieuws & blog

Breaking: Kabinet neemt schulden van gedupeerden van toeslagaffaire over

De Kamer vroeg al in januari om een dergelijke regeling, maar de kogel is nu dan echt door de kerk: het Kabinet gaat de private schulden overnemen van ouders die door de toeslagenaffaire in de problemen zijn gekomen.


Toeslagenaffaire in het kort

Er is al veel geschreven over de toeslagenaffaire en het is een ingewikkeld verhaal, maar ter opfrissing een (hele ;-)) korte samenvatting: in de periode van 2004 tot 2019 heeft een groot aantal ouders ofwel (vaak kleine) fouten gemaakt in de aanvraag van Kinderopvangtoeslag ofwel werden zij misleid door (frauduleuze) gastouderbureaus, waardoor ouders onterecht Kinderopvangtoeslag ontvingen. De Belastingdienst bepaalde dat de ouders daarom de volledige kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Duizenden ouders werden onterecht als fraudeur bestempeld en veel gedupeerden raakten hierdoor in de schulden, die in sommige gevallen opliepen tot tienduizenden en zelfs honderdduizenden euro's.


Uiteindelijk werd geoordeeld dat De Belastingdienst de toeslagen van deze ouders niet zomaar ineens had mogen stopzetten, omdat ouders amper de kans hebben gekregen de gemaakte (vaak kleine) fouten te herstellen en bezwaarprocedures erg lang duurden. De Toeslagenaffaire leidde uiteindelijk tot de val van het Kabinet en compensatieregelingen werden ingesteld. Bovenop de compensatieregelingen die al gelden, is dus nu bekend gemaakt dat het Kabinet ook private schulden die bij ouders zijn ontstaan door de affaire voor zijn rekening neemt.Inhoud van de regeling

De regeling geldt voor alle ouders die ook in aanmerking komen voor de compensatie van 30.000 euro die gedupeerde ouders dit voorjaar hebben ontvangen. Het Kabinet besloot eerder al om voor deze mensen alle schulden kwijt te schelden bij overheidsinstanties en voor private schulden gold een zogenaamde "pauzeknop". Deze regeling zorgt ervoor dat de ouders één jaar lang geen incassobureaus en deurwaarders op hun dak krijgen voor het betalen van oude schulden en binnen die tijd moest worden gekomen tot een definitieve oplossing voor de private schulden. Die is dus nu gevonden.


In aanmerking komen tot nu toe betalingsachterstanden, maar ook aanvullende kosten zoals rentes, boetes en deurwaarderskosten. Er wordt nog gekeken naar een uitbreiding, bijvoorbeeld voor consumptieve kredieten en zakelijke schulden.


Uitwerking van de regeling

De regeling moet nog verder worden uitgewerkt, maar het idee is dat gedupeerden in één loket alle schuldeisers kunnen aanmelden en dus niet elke schuldeiser afzonderlijk hoeven te benaderen. Bij het opstellen van zo'n schuldenoverzicht kunnen gedupeerden (zo is de bedoeling) hulp krijgen van de gemeente.


Meer informatie en een aanmeldloket voor jouw situatie vind je hier.


To be continued dus!

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page