top of page
Penceel zonder achtergrond 2.png

Nieuws & blog

Rechtspraak 50% huurkorting door lockdown zet door

Bijgewerkt op: 8 feb. 2021

Baanbrekende rechtspraak in deze corona lockdown: de rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat twee Haagse café-uitbaters tijdens de lockdown maar de helft van de huur hoeven te betalen. Alhoewel het in deze uitspraak slechts om deze twee horeca-uitbaters ging, is de verwachting dat deze uitspraak ook grote gevolgen gaat hebben voor andere horecagelegenheden en de detailhandel.


In het kort

In deze zaak had de verhuurder van het café in Den Haag een rechtszaak aangespannen tegen de huurders van het café wegens achterstallige huurbetalingen. De verhuurder eiste dat de huurder het pand zou worden uitgezet. De huurders voerden daarop aan dat zij de huur niet konden betalen vanwege omzetverlies wegens de coronacrisis.


Wat vond de rechter?

De rechter oordeelde dat zowel huurder als verhuurder de lockdowns niet konden voorzien toen ze hun huurcontract sloten. Huurder en verhuurder moeten de pijn daarom eerlijk verdelen, zo vindt de rechter. Daarom hoeven de cafébazen tijdens de periode van gedwongen sluiting slechts 50% van de huur te betalen. Daarnaast moeten de huurders een korting van 25% krijgen over de periode in het najaar, waarin de horeca om 22u dicht moest.


Gevolgen

Deze uitspraak heeft enkel betrekking op deze Haagse cafébazen, maar de verwachting is dat deze uitspraak ook grote gevolgen heeft voor andere horecazaken en detailhandel. Dezelfde situatie als bij de twee Haagse uitbaters, speelt door de lockdown immers ook bij veel andere ondernemers.


Update 8 februari 2021

Inmiddels is bovenstaande overweging van de kort geding rechter herhaald in een bodemprocedure. Ook daar heeft de rechtbank geoordeeld dat huurder en verhuurder het "lockdown-leed" gezamenlijk moeten dragen en dat 50% huurprijsvermindering over de periode van verplichte sluiting gepast. is.


De volledige uitspraak lees je hier.


Let op!

Ondanks dat er nu een uitspraak van een rechter is geweest die oordeelt dat huurders van een gesloten horecazaak minder huur hoeven te betalen, is het niet raadzaam uit eigen beweging minder huur te gaan betalen of direct ook een procedure te starten. Kom jij als huurder ook moeilijk uit met de huur wegens de coronacrisis? Ga dan in overleg met de verhuurder en probeer tot een regeling te komen! Kom je er niet uit? Neem dan contact op en laat je goed adviseren!


66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page